Gołąbki po bawarsku

  • Napisane 26 maja 2016 o 16:31

golabki po bawaarsku-SAM_1664 kopia

Składniki:
1 biała kapusta
50 dkg mielonej wołowiny
½ szklanki wody
10 dkg topionego masła
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
sól

Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Dobrze dodac lyzke oliwy wtedy liscie sa bardziej elastyczne. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści..
Mielone mięso przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać wodę, dokładnie wymieszać.
Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu na jednym z wierzchnich liści. Najlepiej nadają się do tego naczynia żaroodporne. Ułożone w naczyniu gołąbki, podlać gorącą wodą z dodatkiem odrobiny soli, przykryć. Dusić w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Powstały sos zagęścić mąką. Podawać z ziemniakami.

Dodaj komentarz