Baklazany pieczone z feta

  • Napisane 27 maja 2016 o 16:15

Baklazany pieczone z feta

1kg baklazanow
2 duze pomidory pokrojone w kosteczke
plastry fety- tyle ile polowek baklazanow
1 duza cebula
2-3 piorka czosnku
pokrojona natka miety
oliwa do smazenia
3 lyzki oliwy do sosu
sol, pieprz

Baklazany myjemy, kroimy wzdluz (na grube platy) solimy dobrze i odstawiamy na pol godziny. Pluczemy i osuszamy papierem kuchennym, nastepnie smazymy do lagodnego rumianego koloru. Rozkladamy na papierze kuchennym a nastepnie na blaszce, odstawiamy. Rozgrzewamy oliwe na sos, wkladamy uprzednio zmiksowana w blenderze cebule z czosnkiem dusimy 2-3 minuty, dodajemy pokrojone pomidory, sol, pieprz i dusimy na wolnym ogniu az objetosc sosu zmniejszy sie o 1/3, odstawiamy do ochlodzenia. Ukladamy na baklazanach sos, a na to plastr fety na kazdymi pieczemy 20 minut w 180C.

Dodaj komentarz