Dorsz duszony w warzywach

  • Napisane 6 września 2016 o 20:01

ryba1-dorsz w warzwach--mpakaliaros-me-skordostoympi Ryby sa zdrowe i powinny czesto goscic na naszych stolach. Podobnie jak inne owoce morza. Bardzo smaczne sa krewetki i osmiornice. O nich w nastepnych przepisach.

1  dorsz pociety  na małe porcje
1 pore drobno pkrojona
1 pęczek kopru , pietruszki i selera
2 cebule, drobno posiekane
2 pomidory, posiekane
1 szklanke oliwy z oliwek i pol szklanki wody
1 szklanka mąki
pieprz

Mozna kupic solonego dorsza w platach, ale wtedy trzeba go moczyc w wodzie 12 godzin zmieniajac 3-4 razy. Najlepiej jednak smakuje swieza ryba. Danie to jest doskonale na kazda uroczysta okazje.

Odsaczyc dorsza na papierowym reczniku kuchennym, obtoczyc w mace i smazyc na goracej oliwie. Nastepnie do niewielkiego garnka wlac szklanke oliwy z oliwek i pol szklanki goracej wody, udusic cebulke przez 5-6 minut, aby sie lekko zeszklila.

Potem dodac pozostale warzywa por, pietruszke, seler koper i posiekane pomidory. Calosc przykryc i gotowac na wolnym ogniu 20 minut.

Gdy warzywa beda miekkie przelozyc usmazonego dorsza wsrod uduszonych warzyw, ale nie mieszac, posypac tylko odrobina pieprzu (jesli nie byl to solony dorsz to odrobina rowniez soli) i poddusic jeszcze przez 10-15 minut

Podawac na goraco wtedy jest najsmaczniejszy.

Dodaj komentarz