BABKA po KATALONSKU

  • Napisane 7 grudnia 2017 o 14:57

babka po katalonskuSUPER BABKA.

Zamiast drozdzy mozna dac 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia. Aby smak byl bardziej cytrynowy mozna dodac starta skorke z cytryny. Wilgotna i bardzo smaczna. Najlepiej upiec w dwoch malych keksowkach. SMACZNEGO!

Miarka jest kubeczek po 200 g jogurcie

- jogurt naturalny o smaku cytrynowym lub bez smaku, a dodac starta skorke z cytryny i ok.50g soku

-3 jajka

-odmierzyc kubeczkiem 2 razy cukier

- 1 raz oliwa z oliwek

- 3 razy make

- 15 g drozdzy swiezych lub torebeczka suchych ok.9 g lub 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- tluszcz do posmarowania formy i maka do obsypania. Ja obsypuje bulka tarta

Torebke drozdzy suchych z 1 lyzka maki i 1 lyzka cukru rozpuscic w 50 ml cieplego mlega (nie goracego) i odstawic do wyrosniecia

Jaja utrzec z cukrem, ubijajac dodac jogurt, szczypte soli, oliwe i wyrosniete drozdze oraz make. Calosc dobrze wymieszac i przelac do formy. Uprzednio wlaczamy piekarnik, aby sie nagrzal i pieczemy 40 min w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu mozna posypac cukrem pudrem lub polac polewa czekoladowa z rozpuszczonej czekolady mlecznej. Bardzo smaczna i wilgotna.

 

Dodaj komentarz